Rehabilitacija nakon operacije kuka
Podeli:
zglob kuka nakon operacije

Oporavak i pomagala

Operacija kuka je procedura u medicini kojom specijalista ortopedije hiruški otklanja bolni zglob i zamenjuje ga veštačkim. Ona se izvodi kada sve druge metode nisu dale rezultate, a za cilj ima da pacijenta oslobodi bola i omogući mu normalan pokret i olakšano hodanje. Za vreme ranog oporavka u bolnici, očekujte posetu fizikalnog terapeuta, koji će vam objasniti kako da se krećete, bez straha od povrede i sa minimalnim osećajem bola. Za brz oporavak je potreban redovan odlazak na kontrole uz poštovanje svih saveta lekara. Fizikalna terapija je dugotrajan proces, koji će vam malo po malo popravljati stanje. Uz pomagala moćićete dodatno da olakšate početni proces oporavka i na taj način da zaštitite operisan kuk. U pomagala neophodna nakon operacije kuka spadaju:

Drvene podpazušne štake

Adapter za wc šolju

Sprava za navlačenje čarapa

Koje aktivnosti izbegavati nakon operacije?

  • 6-12 meseci nakon operacije treba izbegavati rotiranje, uvijanje i izvrtanje noge sa one strane gde je postavljen novi kuk. 
  • Vaš terapeut će se pobrinuti da savladate tehnike koje će vas usmeravati da se ponašate u skladu sa promenom nastalom nakon operacije. Ukoliko ne poštujete savete fizioterapeuta, velika je mogućnost da oporavak neće ići u željenom smeru i da će vam trebati nova operacija. 
  • Čak i nakon zarastanja zgloba moraćete da izbegavate sportske aktivnosti jačeg intenziteta. Veštački kuk je dizajniran za svakodnevnu umerenu aktivnost.
  • Morate da vodite računa da ne prekštate noge ili sedite prenisko jer ovo moće uticati na destabilizaciju veštačkog kuka.       

Da bi se zadržali zdravi kukovi najvažnije je jačati mišiće,održavati normalnu telesnu težinu i dobro se zagrevati pre fizičke aktivnosti.

Autor:
Milena Maksimović
strukovni fizioterapeut

Leave a Comment

X