Mogu li sportske aktivnosti imati negativne posledice?
Podeli:
povreda kolena usled fizičke aktivnosti

Praktikovanje bilo koje vrste fizičke aktivnosti, svakako je korisno i važno za zdravlje. Ali još važnije je da ih obavljamo bezbedno. Sportske aktivnosti bez odgovarajućeg prethodnog zagrevanja tela ili uzimanje naših tela do krajnjih granica, može izazvati ozbiljne posledice. Prevelikim pritiskom na mišiće i zglobove može se ozbiljno uticati na blagostanje u budućnosti. Odustajanje od cilja, bilo da je to osvajanje titule kod profesionalnih sportista, dostizanje željene forme ili samo redovna rekreacija, usled povrede, može promeniti naše živote.

Sportska medicina

Sportska medicina, kao grana medicine, bavi se tretmanom nakon sportskih povreda, ali isto toliko ulaže u samu fizičku kondiciju i prevenciju nastanka povreda. Rezultat istraživanja u polju sportske medicine, zarad sprečavanja posledice praktikovanja fizičke aktivnosti, odnosno bezbednog bavljenja sportom, je veliki broj kompanija koje se bave izradom ortoza i ostale opreme za sportiste. Izrada ortoza za sportiste zahteva detaljnije analize anatomije i fiziologije, patofiziologije, pokreta, biomehanike i psihologije.

I trebaju odgovoriti na sve sledeće zahteve:

1. da pruže stabilnost – da fiksiraju i umanje opasnost od nezgodnih i nepotrebnih pokreta
2. da istovremeno ne ometaju kretanje – da su fleksibilne, prilagodive, i udobne

Dizačica tegova podiže teg sa ramena na jednoj nozi na kojoj nosi GenuTrain kolenu ortozu

Najviše standarde kvaliteta, efikasnosti i udobnosti nošenja ispunjavaju dva vodeća svetska brenda Bauerfeind (Nemačka) i Mueller (Amerika) čiji su proizvodi dostupni i na našem tržištu. Njihov asortiman proizvoda obuhvata bandaže za sve zglobove ekstremiteta, pojaseve za kičmu, sve do ortopedskih uložaka, za svaku vrstu sporta.

Srpski ultramaratonac Jovica Spajić na maratonu nosi Sigvaris sportske kompresivne čarape
Jovica Spajić, ultramaratonac

Najnovija otkrića u sportskoj medicini jesu i uticaj kompresije u toku sportskih aktivnosti. Izvanredni rezultati postignuti su specijalno dizajniranim kompresivnim čarapama i šortsevima za sportiste. Umanjivanje vibracija mišića-oscilacije, poboljšavanjem arterijskog dotoka krvi, bržeg vraćanja venske krvi i termoregulacija su samo neke od mnogobrojnih efekata koji su rezultirali manjim povredama mišića, umanjivanju bolova u mišićima, dugotrajnijim mišićnim učinkom i bržom regeneracijom tkiva. Poboljšan učinak samog treninga, doprinosi dostizanju boljih rezultata. Još jedan od svetski poznatih brendova u kategoriji za sportiste je Sigvaris (Švajcarska) na koji smo ponosni što možemo imati u ponudi za Vas.

Bezbedno do cilja

Ne dozvolite da Vam neopreznost onemogući da se dalje bavite sobom i svojim zdravljem u meri kojoj želite. Nauka i u polju sportske medicine konstantno napreduje, a konkurencija doprinosi razvoju novih ideja za lakše postizanje boljih rezultata. Važno pitanje koje trebate sebi postavljati je na koji način najbezbednije i najlakše možete stići do željenog cilja. Budite oprezni, ne ignorišite ni najmanje znake neprijatnosti, izbegnite posledice intenzivne fizičke aktivnosti, jer samo jedan korak Vas može deliti od sigurnog i bezbrižnog, i bolnog i dugog puta ka cilju.

Autor:
Vladanka Arsić
viši strukovni terapeut

Odricanje od odgovornosti: Ovaj sadržaj je opšteg informativnog i edukativnog karaktera i nije prilagođen Vašim ličnim potrebama. Sadržaj nije zamena za stručni medicinski savet i nadzor

X