Deformiteti stopala kod dece – znaci, slika, tretman
Podeli:
deformiteti stopala kod dece - znaci

Da li posmatrate svoju decu kako hodaju?

Svesni smo činjenice da su nam deca sve manje fizički aktivna, a da li obraćamo dovoljno pažnje na posledice koje ona može izazvati?

Od fizičke neaktivnosti dece proističe mnogo problema koji kasnije, u dobu puberteta, mogu značajno uticati na telesni status deteta. Naizled beznačajni deformiteti stopala – poput ravnih stopala, mogu se dalje odraziti na koleni zglob, pa i kičmeni stub, ukoliko se ne reaguje na vreme.

Ono što dodatno otežava pravilan rast je to što deca sve manje imaju kontakt sa prirodom. Danas ćete jako retko čuti da mladi roditelji dopuštaju deci da hodaju napolju, što zbog uvođenja novih navika odgoja dece, što zbog uslova savremenog života.

Povratak prirodi

“Pokret može zameniti mnoge lekove, ali nijedan lek ne može zameniti pokret”

– Avicenna-

Dakle u osnovi pravilnog razvoja jednog deteta neophodno je kretanje. Treba naglasiti da i prerano uspravljanje deteta može doneti probleme kasnije, a ti problemi se najpre pokazuju na kičmenom stubu. Dakle, jedina prava stvar je da dete pustite da samo odredi trenutak kada će iz sedećeg položaja preći u puzeći, a iz njega u uspravni i dalje pustiti prve korake.

Hod po neravnim površinama različite strukture i temperature zdravo je za razvoj deteta. Stopalo je vrlo senzitivno. Prima i šalje nam informaciju o podlozi na osnovu koje aktiviramo celo telo i prilagođavamo njegov položaj u prostoru. Pravilno formirano stopalo uslovljeno je pravovremenim jačanjem mišića stopala koje se najbolje može postići upravo bosim hodom po zemlji, travi, pesku i šljunku.

Ukoliko nemamo uslova za tim, trebalo bi da umemo prepoznati signale koji bi nas upozorili da se posavetujemo sa lekarom specijalistom na vreme. Ukazaćemo na jednostavne testove koje možete sprovesti kako bi dobili jasniju sliku o mogućim deformitetima. Svakako, sve od navedenog zahteva trezvenost roditelja, bez prevelike zabrinutosti, jer je i deci potrebno dati vremena da svojim tempom prolaze kroz različite faze prilagođavanja sredini i uslovima. Takođe, treba razumeti i predvideti mogućnost nasleđivanja nekih od telesnih osobina.

Testovi

Prvenstveno je potrebno razlikovati urođene deformitete – koji nastaju dolaskom deteta na svet, od naknadno stečenih. Dijagnozu urođenog deformiteta biste trebali dobiti već u porodilištu ili u prvim pregledima pedijatra. Najčešći urođeni deformiteti stopala su pes equinovarus – tabani okrenuti jedan ka drugom, ili blaži oblik pes metatarsus varus – stopalo povijeno na unutra kao kifla.
Ostale deformitete merodavno je posmatrati tek kada je dete već počelo da hoda samostalno, oko treće godine života. Tada je potrebno obratiti pažnju na elemente hoda:

  • da li dete hoda pravolinijski – posmatranjem u pravcu hoda – u retkim slučajevima odstupanja, može ukazati na problem sa kukovima
  • posmatranjem hoda sa strane – da li je oslonac na celoj površini stopala ili gazi na prstima ili peti – ukazuje na moguće skraćenje tetiva ili problem neurološke prirode

i konstitucije stopala:

  • gledano sa unutrašnje strane – posmatramo visinu luka stopala ( uzdužnog svoda stopala )
  • gledano otpozadi – posmatramo položaj Ahilove tetive i skočnog zgloba

Slika pravilno formiranog stopala i odstupanja

Kada je stopalo pravilno formirano, posmatrajući otpozadi, petna kost mora biti paralelna sa podlogom na kojoj stoji. Unutrašnja ivica pete i palca treba biti u liniji, a Ahilova tetiva da naleže pod pravim uglom na petnu kost po sredini pete. Skočni zglobovi su u neutralnom položaju.
Gledano sa unutrašnje strane, luk unutrašnjeg svoda stopala je takođe u neutralnom položaju, pravilan, pod blagim uglom u odnosu na podlogu.

Pronacija

Kada je uzdužni svod stopala spušten, bliže podu ukazuje nam na problem takozvanog ravnog stopala. Ukoliko ostali elementi testiranja odgovaraju slici pravilno formiranog stopala, nema razloga za zabrinutost. Ovo ukazuje na nedovoljno jake mišiće stopala koji nose težinu čitavog tela.

Ukoliko primetite da se udruženo sa spuštenim uzdužnim svodom javlja i krivljenje Ahilove tetive i skočnih zglobova na unutra, ukazuje na deformitet većeg stepena – pes planovalgus. Tada već postoji promena koja može da se razvije u problem zvani deformitet „X“ noge – valgus položaj kolena. Ovo je česta slika dece tinejdžera, koja danas nastaje zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, uvećanja telesne težine i nošenja neadekvatne obuće.

Supinacija

Znatno ređi primer su deformiteti stopala tipa varus. U narodu je poznat po terminima visok ris, predstavlja problem uzvišenog uzdužnog svoda stopala koje prati i krivljenje Ahilove tetive i skočnog zgloba u polje. Ovo je najčešće urođeni deformitet, koji ukoliko se ne tretira adekvatno, i na vreme, može zadavati probleme kao što su bolovi u peti, i nalaženje adekvatne obuće.

Ukoliko je ovo previše komplikovano da ispitate, jednostavno okrenite obuću  vašeg deteta i primetićete da li se deo ispod pete vise troši na spoljnoj ili unutrašnjoj strani. To će Vam biti prvi znak da dete podleže pritiscima na jednoj strani stopala i da je korekcija neizostavna.

Tretman u slučaju deformiteta – kako i kada

Deformiteti stopala se, u cilju korekcije, tretitaju kombinacijom aktivnog – vežbanjem i pasivnog tretmana – korišćenjem ortopedskih pomagala u vidu uložaka, cipela i longeta. Pristup problemu treba biti individualan, problem sagledan sa što više aspekata, stoga i vežbe, i izrada pomagala treba biti prilagođena pojedincu.

Prenatalne promene, podrazumevaju urođene defomitete koji imaju specifičnu korekciju pa čak i rehabilitaciju. Sam pristup i saniranje urođenih deformiteta je jedna sasvim kompleksna procedura i vrši se pod nadzorom lekara specijaliste. Zahteva fizikalnu terapiju, u kombinaciji sa longetama, antivarus i drugom specijalnom obućom.

Stečeni deformiteti stopala i njihova redukcija nemaju tako kompleksnu formu u samom procesu sanacije, i može uključiti Vas, kao staratelja u čitav proces korekcije.

Već smo napomenuli da je održavanje zdravih navika preduslov za brže dostizanje dobrih rezultata – održavanje telesne težine primerene uzrastu, konstantna umerena fizička aktivnost, i povratak prirodi koliko god je moguće.

Pasivno

Jačanje mišića stopala u obući deluje nemoguće?
Upravo ortopedski uložak ima glavni zadatak da postavi stopalo u takav položaj koji zahteva aktivaciju i jačanje mišića stopala. Osnovni elementi korektivnog ortopedskog uloška su:

  • udubljenje za petu radi pravilnog pozicioniranja
  • jastuci za podršku za sva tri svoda stopala
  • medijalne ili lateralne trake za korekciju valgus ili varus položaja stopala

Ortopedija u ovoj oblasti konstantno napreduje i uključuje savremenu tehnologiju za dijagnostiku i izradu ortopedskih uložaka. Sve u cilju personalizacije, radi adekvatnog pristupa konkretnom problemu. Jer pri kompleksnijim problemima, svaki od elemenata treba biti na određenom mestu, određenog oblika, visine itd.

U zavisnosti od slike deformiteta, saveta lekara, i navika deteta, stručna lica u specijalizovanim prodavnicama ortopedskih pomagala mogu preporučiti adekvatni tip uložaka, po crtanom otisku, plantogramu, 3D otisku u peni…

Kod dece predškolskog uzrasta, ukoliko je struktura stopala koja drži zglob i previše slaba, u prvoj fazi tretmana, savetovaće Vam se nošenje ortopedskih cipela. One pored ugrađenog ortopedskog uloška, imaju ulogu u fiksaciji skočnog zgloba. Zato su duboke, i čvrste – ojačanih lubova. Rade se individualno po meri, uzetim od strane obučenih lica. Prave se od prirodne kože, a modeli i boje su po Vašem izboru.

Aktivno

Vežbanje skoro uvek aludira na mukotrpni rad i disciplinske mere, ali ovog puta nije tako. Kada govorimo o korektivnim vežbama za samo stopalo, one su interesantne i mogu se izvoditi kroz igru. Roditelji bi trebalo da budu uključeni u sam proces vežbanja, jer će na taj način i sopstvena stopala da aktiviraju, a time će dati i deci dodatnu motivaciju.

Zanimljive vežbe za stopala za decu

Zaključak

Neophodno je pratiti rast i razvoj dece još od prvog dana njihovog rođenja. Kada se nepravilnosti uoče na vreme, adekvatnim merama, može se sprečiti dalji razvitak istih. Rešenja su Vam dostupna, vežbe postoje i jako se lako izvode. Animacijom dece kroz sam proces možete doći do jako dobrih rezultata i time omogućiti bezbrižnu a kasnije i bezbolnu budućnost.

Autor:
Jovana Marković
sportski fizioterapeut

Leave a Comment

X